Workshops Bestellen

Research opdracht zalm

€ 0.00
Research opdracht zalm | Crudo

Zalm, de gevaarlijkste vis op aarde!

Een moot zalm van de grill, geroosterd in zijn eigen vet, nog maar net gaar van binnen, was mijn allergrootste culinaire dierlijke genot voordat ik vegetariër werd.

De afschuwelijke beelden van moderne visvangst en de manier waarop kweekzalm geproduceerd wordt maakte dat ook deze lekkernij uit mijn dieet verdween.
Daarnaast ben ik mij de laatste jaren pijnlijk bewust geworden van het gevoelsleven van alle dieren die wij als eten beschouwen. (1) De consumptie van de meeste dierlijke producten gaat niet meer samen met een zuiver geweten.

Er is bijna geen (kook)boek (2), magazine of artikel over gezonde voeding waarin vette vis niet geroemd wordt als absoluut onmisbare voedingsstof voor de mens, met name vanwege de aanwezigheid van omega-3 vetzuur.. Er zijn drie omega-3 vetzuren EPA, DHA en ALA en uit de laatste kan ons lichaam de eerste twee aanmaken.
Het Voedingscentrum adviseert minimaal één keer per week vette vis want iedereen moét immers de ADH van 200 mg EPA en DHA halen om gezond te kunnen blijven.
Vette vis als goedkoop volksvoedsel is echter een mythe.. Van oudsher was vis alleen bereikbaar voor de rijken en mensen die in de buurt van zee, meer of rivier leefden. Pas sinds de toename van wat wij welvaart noemen heeft een groter deel van de mensen toegang tot (vette) vis. Veel “armen”, vegetariers, veganisten en mensen die geen vis lusten of verdragen lopen volgens het voedingscentrum dus flinke gezondheidsrisico's.

Zelf ben ik van mening dat deze risico's bij verre niet opwegen tegen de nadelen van consumptie van vette vis.

De helft van alle vis is kweekvis. Om één kilo zalm te genereren, is er ca. vijf kilo kleinere vis nodig, die hun omega-3 weer uit algen halen!
Om overbevissing tegen te gaan mag er momenteel nog maar 20% van zalmvoer bestaan uit vis. Het grootste deel van het voer is daarom plantaardig, zoals soja, waardoor je nu twee keer per week zalm moet eten om aan je benodigde hoeveelheid omega 3 te komen (3).

Kweekzalm wordt in veel te grote aantallen gehouden in kooien in zee. Dit geeft ze veel stress en een grote kans op ziekten. Medicatie zoals antibiotica wordt rechtstreeks in het water gedumpt en komt daarmee ook in andere zeedieren terecht. Daarnaast zorgt de ontlasting van deze duizenden vissen op een hoop voor enorme vervuiling en verzuring van de zee en aantasting van het zeeleven.

Veel zalm wordt niet gaar of zelfs rauw geconsumeerd, denk aan sushi. Rauwe vis bevat enorm veel bacteriën en parasieten zoals de haringworm, die de darmwand kan binnendringen, en de listeria-bacterie. (4)

De zeeën en oceanen zijn erg vervuild door de honderdduizenden schepen en bedrijven die illegaal hun afval en zwaar toxische stoffen gewoon in rivieren en zeeën dumpen en lozen. Aan beelden van lekgeslagen olietankers zijn we al lang gewend geraakt. Heel veel vis bevat zware metalen zoals kwik, pcb's, pbde' pfc's, dioxines en medicatie (4) En in welke cellen worden afvalstoffen ook alweer opgeslagen? juist, in vetcellen.

Dan is er de Plastic Soep, niet van Unox maar een geschatte 100 tot 150 miljoen ton plastic die in zee drijft.
Drijvend plastic blokkeert zonlicht. Fytoplankton, de planten van de zee en de basis van de voedselketens in zee, produceren 70 procent van alle zuurstof in de wereld. Wanneer het fytoplankton te weinig zonlicht krijgt sterft het met grote gevolgen voor het zuurstofgehalte in zee en voor alle dieren in de voedselketen die van fytoplankton afhankelijk zijn (5)
Plastic wordt afgebroken in microplastic. Zoöplankton en mosselen eten microplastic. Zij zijn weer voedsel voor andere dieren, waardoor het plastic in steeds hogere dichtheid en hoger in de voedselketen terecht komt, ook wel bioaccumulatie genoemd. En wie staat er naast de haai bovenaan deze keten?, de mens.

Wat het is nu het veel gezondere en veel duurzamere alternatief? Kleinere vissen halen omega-3 uit planten zoals algen en dat kunnen wij ook (6). Zeewier, spirulina, chlorella, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, walnoten zijn goede bronnen (7). Zelfs onze oer-Hollandse spruit bevat omega-3. Weliswaar niet zoveel als in zalm maar dan zet ze dan gewoon dagelijks op je menu. Met slechts 28 gram walnoten, chia-, hennep- of lijnzaad kom je niet alleen ruim aan je dagelijkse hoeveelheid omega-3 maar krijg je ook nog eens een hele lading aan vitaminen,mineralen en vezels binnen die niet in vette vis zitten!
.

allergieinformatie

Bestellen

Bestellen is simpel! Geef je bestelling aan ons door via WhatsApp of per mail.